fbpx

Jullie zijn stapelverliefd en klaar voor de volgende, grote stap. Je wilt je lief ten huwelijk vragen! En dat dit best wel een ‘dingetje’ is, hoeven we niet uit te leggen. Het aanzoek is bij uitstek het verhaal dat nog vaak in geuren en kleuren verteld gaat worden. Daarom hoort bij deze romantische gebeurtenis natuurlijk ook een prachtige locatie en setting! 

Tekst: Kylie Fletcher

Maar hoe kies je de perfecte plek voor een aanzoek? Voorop staat dat deze plek voor jullie significant moet zijn. Een plek die bijzonder is, omdat er voor jullie een dierbare herinnering aan vastzit. Misschien wel de plek waar jullie eerste ontmoeting, date, kus, reis of diner plaatsvond. Hebben jullie niet zo’n plek? Was de eerste ontmoeting via Tinder, de eerste kus in de deuropening van een smerig studentenhuis en jullie eerste etentje bij de snackbar om de hoek? Geen paniek, ons stadsie is beeldschoon en heeft meer dan genoeg, al dan niet verborgen, plekken die uitstekend kunnen dienen als locatie voor jouw aanzoek! Helemaal perfect als jullie vakantie vieren in eigen land deze zomer! Dit zijn de 11 mooiste Utrechtse plekken om een aanzoek te doen:

 1. De Dom

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk het boegbeeld van Utrecht. Ondanks dat onze Dom de komende jaren in de steigers staat door renovatiewerkzaamheden, blijft de toren wel toegankelijk voor publiek. Boven op de Dom op je knieën gaan, met een fenomenaal uitzicht om je heen; wie wil dat nu niet? Een tip voor de stellen met hoogtevrees: het hofje (Flora’s hofje) onder de Dom (ingang via twee enorme deuren aan de Servetstraat – naast de boekhandel) is ook een prachtige locatie, vooral wanneer alle bloemen vol in bloei staan.

 1. Het Zwarte Water 

Het Zwarte Water is een eeuwenoude watergang in de wijk Lauwerecht (vlakbij de Vogelenbuurt), die uitmondt in de Vecht, waarbij de rijksmonumentale Lauwerecht Brug over het water heen ligt. In de zomer staat alles daar mooi in bloei, maar ook in de koude maanden met sneeuw, is dit stukje Utrecht een schitterende plek om vraag te stellen aan je lief.

 1. Stadskasteel Oudaen

Een aanzoek doen in een Middeleeuws stadskasteel middenin het centrum van de stad. Meer hoeven we eigenlijk niet te zeggen toch? Aan de werf bij de karakteristieke Oudegracht, beneden in een van de kelders of in een van de talloze zalen die het pand rijk is. Succes en unieke sfeer gegarandeerd!

 1. Pandhof Domkerk 

De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen tuin ligt ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw, en is een van de mooiste binnentuinen van Nederland. Instawaardig is deze plek zeker, met haar prachtige onderhouden groen, dus voor mooi beeld van je aanzoek zit je hier zeker goed!

 1. Binnentuin Karel V

Utrecht mag dan bekend staan om haar Dom, werfkelders en grachten, maar haar tuinen (zoals meer te vinden in dit rijtje) mogen er ook zeker zijn! Karel V, ooit een veertiende-eeuws klooster en het thuis van ridders, priesters en keizers, is tegenwoordig Grand Hotel & restaurant in het hart van de stad. Inclusief, je raadt het al, geweldige (binnen)tuin, waar je zeker op een knie kunt gaan.

 1. Watertoren Rotsoord

Wat een locatie en wat een uitzicht vanaf de watertoren op Rotsoord! Dit uniek stukje industrieel erfgoed is al een aantal jaar geleden compleet omgetoverd tot een prachtig restaurant. Verdeeld over 3 niveaus kun je lekker lunchen, dineren, vergaderen en zelfs privé dineren! Mooie setting ‘to pop the question’, toch?

 1. Muntsluisbrug 

De Muntsluisbrug is een beweegbare dubbele basculebrug tussen de Keulsekade en de Kanaalweg over het Merwedekanaal tussen de wijken Lombok en Oog in Al. Met tropische temperaturen liggen de bewoners van de omringende wijken heerlijk te zonnen en te zwemmen in het kanaal, maar ook de rest van het jaar is het gebied een plaatje. En een topplek in Utrecht voor een aanzoek.

 1. Muziektent op Het Oude Dorp

Liever een aanzoek buiten de stad? Op het plein van Het Oude Dorp, een wijk in het oudste gedeelte van Houten, staat een ouderwets muziektentje. In de zomer wordt deze gebruikt als podium tijdens diverse evenementen, maar het kan met uitstek ook dienst doen als locatie voor jouw grote vraag.

 1. Sonnenborg Maliesingel

In onze stad staat ook een 19e-eeuwse sterrenwacht. Sonnenborgh is gebouwd op bastion Sonnenborgh uit 1552, waar vroeger de samenstelling van de zon onderzocht werd en later het KNMI de eerste weerberichten van Nederland opstelde. Tegenwoordig is Sonnenborgh een museum over weer- en sterrenkunde en een publiekssterrenwacht. En een historisch mooie plek waar je je lief ook om een ‘ja’ kunt vragen.

 1. Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen, onderdeel van de Universiteit Utrecht, liggen in het hart van het Utrecht Science Park, oftewel de Uithof. Je vindt er onder andere een enorme Rotstuin (inclusief waterval!), een Evolutie Tuin, Tropische kassen, een Vogelkijkhut en nog veel meer. De negen hectare aan tuinen zijn geopend tussen 1 maart en 1 december en de ultieme plek om je geliefde ten huwelijk te vragen!

 1. Rosarium Oudwijk 

Wist je dat ons stadsie een rozentuin heeft? Vlakbij het Wilhelminapark, in Oudwijk. Compleet met een fonteintje, beelden, bankjes en uiteraard verschillende soorten rozen. Ultiem romantisch, toch?